Kaseinové proteiny / noční protein

Kasein jako noční protein

Kravské mléko obsahuje 80 % kaseinu a 20 % syrovátky, která je poté použita na výrobu syrovátkového proteinu. Díky kulovité struktury kaseinu tento druh bílkoviny tělo tráví delší dobu než syrovátkové bílkoviny. Tím je zajištěna pomalejší koncentrace aminokyselin v krevním řečišti. A proto se kaseinový protein užívá spíše ve ve večerních hodinách a označuje se jako noční protein.

Nejprodávanější

amix micellar casein 2200 g
1 410 Kč –9 %
AMIX Micellar Casein, 2200 g
Skladem (2 ks)
Kód: 6622-1
Původně: 1 410 Kč  (–9 %)
1 280 Kč
myprotein slow release casein
880 Kč –20 %
Původně: 880 Kč  (–20 %)
699 Kč
biotech usa micellar casein
BioTech USA Micellar Casein 2270 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 5758-1
 
1 399 Kč
scitec nutrition 100 casein complex 920 g
849 Kč –6 %
Původně: 849 Kč  (–6 %)
790 Kč
amix micellar casein 1000 g
AMIX Micellar Casein, 1000 g
Skladem (1 ks)
Kód: 4060-1
 
790 Kč
5 položek celkem
amix micellar casein 1000 g
790 Kč

Micelární kasein je mléčný proteinový koncentrát s obsahem micelárního kaseinu a syrovátkového proteinu ve stejném poměru jako v odstředěném mléce 80:20. Pomalé a dlouhodobé...

Kód: 4060-1
amix micellar casein 2200 g
Novinka
1 410 Kč –9 %
1 280 Kč

Micelární kasein je mléčný proteinový koncentrát s obsahem micelárního kaseinu a syrovátkového proteinu ve stejném poměru jako v odstředěném mléce 80:20. Pomalé a dlouhodobé...

Kód: 6622-1
biotech usa micellar casein
1 399 Kč

Micelární kasein nabízí kvalitní protein s postupným uvolňováním aminokyselin a to díky formě micel ve které je zpracován. Micellar Kasein je vyroben ultrafiltrací mléčné...

Kód: 5758-1
myprotein slow release casein
Tip
880 Kč –20 %
699 Kč

MyProtein Micellar Casein obsahuje 24g micelárního kaseinu v každé dávce. Micelar Casein je kvalitním zdrojem bílkovin s dlouhodobým uvolňováním aminokyselin. Proto bývá...

Kód: 1004-1
scitec nutrition 100 casein complex 920 g
849 Kč –6 %
790 Kč

100% Casein Complex je micelární kaseinový protein se 76%-ním podílem bílkovin a výborným aminokyselinovým profilem. Kasein je zdroj bílkovin, který se vstřebává pomalu během 8...

Kód: 5387-1

Druhy kaseinových proteinů

Dle typu technologie výroby existují tyto druhy kaseinových proteinů:

  • Kaseinát (vápenatý, sodný nebo draselný) vzniká denaturací, během níž ztrácí svoji původní strukturu. Kaseináty jsou proto považovány za méně kvalitní kaseinové proteiny, jelikož neobsahují původní bioaktivní proteinové frakce, a vyznačují se horší vstřebatelností a využitelností.
  • Micelární kasein platí za nejkvalitnější a nejlepší noční protein na trhu, který se vyrábí metodou CFM. Micelární kasein v kyselém prostředí žaludku “zrosolovatí” a po malých částech se dostává do trávicího traktu, díky čemuž je lépe vstřebatelný a využitelný.
  • Hydrolyzát kaseinu představuje ne příliš dostupnou, enzymaticky naštěpenou, variantu kaseinové bílkoviny umožňující maximální využitelnost. Menším negativem je lehce zkrácený čas trávení a vyšší cena. Pokud cílíte na rychlé vstřebávání, je vhodnější variantou protein syrovátkový.

Hlavní výhody nočních proteinů

  • obsah bílkovin je 70‑80 %,
  • delší čas trávení (u 30 g jsou to cca 4 hodiny),
  • podporuje regeneraci,
  • přispívá k růstu svalové hmoty,
  • sníží katabolismus svalové hmoty.

Přestože se kaseinovým proteinům přezdívá noční, jejich užívání je možné i přes den, zejména pokud od momentu užití proteinu nebudeš delší dobu přijímat potravu obsahující bílkoviny, a chceš zamezit katabolismu svalové hmoty.

Narozdíl od syrovátkových proteinů, obsahují ty kaseinové menší množství aminokyseliny leucinu, které má nejvíce podporuje anabolický efekt. Absenci této aminokyseliny lze kompenzovat příjmem BCAA doplňků, případně smícháním se syrovátkovým proteinem. Tento problém částečně řeší vhodné vícesložkové proteiny.