Tuky a vitaminy v nich rozpustné

Tuky a vitaminy v nich rozpustné

Podobně jako bílkoviny, kterým byl věnován minulý článek, patří i tuky k základním makroživinám, které jsou nutné pro správný chod našeho organizmu. V poslední době se často střetávají různé směry, které obviňují buďto sacharidy nebo tuky jako původce nejrůznějších onemocnění, jako například obezita nebo kardiovaskulární choroby. Sacharidy byly strašákem zejména v obavách ohledně zvýšeného procenta tělesného tuku, zatímco tuky a zejména ty nasycené byly na pranýři z hlediska zvýšené hladiny cholesterolu a s tím spojenými onemocněními jako ateroskleróza nebo náhlá srdeční příhoda (infarkt myokardu). Naštěstí s postupem času došlo k vyvrácení spousty z těchto mýtů a polopravd, které byly a jsou často vytrženy z kontextu. Organizmus jako takový přitom ve stravě potřebuje zastoupení všech tří hlavních makroživin a je spíše otázkou vhodné skladby jídelníčku jak předejít negativním účinkům plynoucím z nevhodné stravy. Tento článek bude tedy zaměřen primárně na obecné informace týkající se tuků, jejich rozdělení a doporučení pro jejich konzumaci. Vzhledem k tomu, že některé vitaminy (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích, bude věnována pozornost i jim. Podílejí se s nimi totiž na správné funkci hormonálního systému, na vývoji organizmu, některé působí jako antioxidanty. Tukytedy není vhodné démonizovat, ale přemýšlet v souvislostech, jelikož jedině pak funguje organizmus jako celek.
Vše co potřebujeme vědět ohledně bílkovin

Vše co potřebujeme vědět ohledně bílkovin

Sportovní výživa je jedním z hlavních pilířů pro úspěch. Sportovec, který neřeší příjem a výdej velmi pravděpodobně nedosáhne takových výsledků, jako ten, který má dokonale vyřešený příjem energie ve vztahu s výdejem. Výživa jako taková obsahuje tři hlavní složky, bílkoviny, sacharidy a tuky. Každá z těchto složek má rozdílnou úlohu v lidském těle, nároky na její příjem jsou odlišné také, stejně jako vhodné načasování příjmu. Pro posun kupředu je nutné znát základní informace týkající se každé z těchto tří složek výživy. V následujícím článku si detailněji rozebereme bílkoviny a objasníme si základní informace týkající se jejich příjmu, načasování, některé důležité pojmy, které s nimi souvisí.